Erilaisia tulisijatyyppejä

Perinneuunit

Peräpohjalainen pirtin muuri on perinteisesti korkea pystyotsainen uuni jossa leivinuuni on keskellä, piisi tai piisit sivuilla ja pankko ylhäällä. Olen suunnitellut neljä erikokoista peräpohjalaista pirtin muuria tämän päivän pirtteihin ja olohuoneisiin. Pirtin muuri 1 ja 2 on perinteinen leivinuuni. 

Ulkokuori on muurattu ja rapattu sekä koristeltu profiloidulla  jalka- ja otslalistalla. Pirtin muuri 3 on leivinuuni ja puuhella. Lisäksi siinä on ylhäällä pankko sekä profiloitu koristelista. Pirtin muuri 4 on keskellä leivinuuni, toisella sivulla piisi ja toisella puuhella. Ylhäällä on pankko sekä profiloitu koristelista. Leivinuuni

Leivinuuni on monipuolinen tulisija. Se luo kotiisi lämpöä ja tunnelmaa, lisäksi se on erinomainen ruoan kypsentämiseen ja hauduttamiseen. Myös perinteiset ruisleivät ja rieskat paistuvat hyvin oikeassa leivinuunissa. Käytän leivinuunissa perinteisiä poltettuja savitiiliä ja puhdasta savilaastia. 

Holvauksen teen tulenkestävillä puoliholvitiilillä. Ulkokuori on kappaletavarasta tehtynä melkein vapaasti muotoiltavissa. Perinteisesti leivinuunit on pinnoitettu kalkkilaastilla, mutta myös nykyaikaisia, kovempia laasteja voi käyttää.


 

Pönttöuuni 

Pönttöuuni on 1800-luvun lopulla idästä päin levinnyt peltikuorinen pystyuuni, joka on tarkoitettu asuinhuoneen lämmitykseen se on edelleenkin. Lasiluukulla varustettuna se antaa valoa, tunnelmaa ja säteilylämpöä. 

Vastavirtaperusteisen savukanavakierron ansiosta savukaasun lämmöt varautuvat uunin tiiliin ja luovuttavat sitä vielä pitkään polton jälkeenkin. Pönttöuuni on myös trendikäs sisustuselementti ja se on saatavana laajalla värivalikoimalla.


Tiileri takat

Muuraan ja asennan myös Tiileri-tulisijat. Tutustu Tiilerin laajaan mallistoon verkkosivuilta:


Tulipesän korjaus

Vanhan takan tulipesä on mahdollista korjata jos tulisija on muuten hyvässä kunnossa. Yleensä tulisijasta juuri tulipesä hajoaa ensimmäisenä, koska se on kovassa rasituksessa. Tiilestä muuratuissa tulipesissä reikiä paikataan yleensä tiiliä vaihtamalla. Valumassaisissa pesissä paikkaus tapahtuu korjausmassoilla.

 


Savupiippu

Savupiippu voidaan tehdä tiilestä, harkosta tai teräsputkesta. Tiilestä muurattu savupiippu on kuitenkin ainoa, joka varaa savukaasun lämpöä itseensä ja luovuttaa sitä huonetilaan. Toisin sanoen siinä on "lämmön talteenotto". Punatiilestä muurattu piippu on kestävä, pitkäikäinen ja kaunis.

 


Puuhella

Puuhella antaa nopeasti lämpöä huoneeseen, ja samalla kiehautat puuhellan liedellä vaikka puuron. Lisäksi puuhella varaa itseensä jonkinverran lämpöenergiaa ja luovuttaa sitä huoneeseen pikkuhiljaa. Puuhellan sisään voi rakentaa myös pienen leivinuunin.


Saunan kiuas

Saunan kiuas voidaan myös muurata tiilestä. Kiuas voi olla joko jatkuvalämmitteinen tai kertalämmitteinen. Kertalämmitteinen kiuas voi olla joko sisäänlämpeävä (savusauna) tai uloslämpeävä, jossa savukaasut johdetaan piipun kautta ulos.

Suunnittelu

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Yksilöllisistä tulisijoista pystyn tekemään mallinnoskuvat. Suosittelen uudisrakentajia ottamaan hyvissä ajoin yhteyttä ja suunnittelemaan oikanlaisen tulisijan taloon. Tarjoan ilmaisen käynnin (noin 1h) uudisrakentajille!


Lisäksi muuraan palomuurit ja väliseinät eri materiaaleista. Vanhan takan voi myös päivittää uudenlaiseksi purkamatta koko takkaa. Tulipesä voidaan korjata, luukku vaihtaa ja pintoja korjata tai uusia kokonaan.

VANHOJEN ASIAKKAIDEN KOKEMUKSIA

Uuni on vanhan kalastajatorppamme sydän. Se lämmittää koko torpaa. Torpan vanha uuni oli romahtanut, samoin kuin piippu, joten Uunimuuraajat muurasivat tilalle uuden. Moderni kaasuliesi/sähköuuni on todella onnistuneesti upotettu kokonaisuuteen. Leivinuuni, hella ja nitsitakka kaikki vetävät loistavasti. Uunissa paistuvat niin leivät kuin pizzat ja paistitkin. Uuni on aivan loistava! Hienoa työtä, upeaa että osaamista vielä löytyy!

M.S. - Kustavi

Vanhan saaristolaistalon pohjoiskammarin pystyuuni oli mennyt korjaamattomaan kuntoon, ja se jouduttiin purkamaan. Moilanen huolellisesti suunnitteli vanhan uunin kuvien perusteella uuden pystyuunin, josta tuli aivan uskomattoman hieno ja hyvä. Jos en tietäisi, että vanha uuni korvattu, en huomaisi mitään - jokainen pieni yksityiskohta ja uunin "kruunun" muoto on niin samankaltainen kuin vanhassa uunissa. Jälki on niin siistiä, että raaskin kalkkimaalata uunin vasta parin vuoden käytön jälkeen. Uuni vetää kuin unelma, mutta varaa lämmön tehokkaasti kammariin pakkasillakin.

J.K. - Kemiö